Vol is vol

Jongrikmetse historicus en schrijver Rik Mets schrijft maandelijks op de website van Aanzet in zijn column Mets aan zet over geschiedenis en actualiteit. Dit keer: vol is vol.

Voor iemand die geschiedenis ging studeren vanuit een gevoel van gematigd escapisme is het even wennen om in deze columns aan te moeten sluiten op de actualiteit. Als het gaat om de actualiteit, is er een onderwerp dat de afgelopen maanden niet te missen was: de vluchtelingenproblematiek. Een onderwerp dat eigenlijk te groot is om in één column te vatten. Toch ga ik een poging doen, omdat ik meen dat wij als historici hierover iets te zeggen hebben.

Terwijl men in Den Haag drukker bezig is met discussiëren dan met het vinden van oplossingen, merken we om ons heen steeds meer van de problemen. Toen het azc in Woerden werd bestormd was ik nauwelijks meer verbaasd. Misschien waren het slechts enkele relschoppers en wat meelopers, maar ik denk dat ze staan voor een grotere beweging binnen de samenleving die een werkelijke haat jegens vluchtelingen in zich draagt. Geef ze eens ongelijk. Er komen straks per jaar maar liefst zestigduizend vluchtelingen Nederland binnen. We hebben het hier natuurlijk over strenggelovige moslims, voor wie uiteraard de shariawet geldt en het onderdrukken van vrouwen dagelijkse kost is, en die tegelijkertijd ook nog even de woningen en banen van hardwerkende Nederlanders komen inpikken en lekker willen leven van onze verzorgingsstaat. Ondertussen rotten Nederlandse ouderen weg in tehuizen waar niemand naar hen omkijkt, omdat de politiek liever een miljard uitgeeft aan buitenlanders dan aan de generatie die Nederland heeft opgebouwd!

Waarom blijven die mensen niet gewoon in hun eigen land en lossen ze daar hun eigen problemen op? Nederland zit vol en we hebben het met de huidige economische situatie al zwaar genoeg. We hebben in het verleden al genoeg vluchtelingen opgenomen. Wat te denken van 1585, toen we na de val van Antwerpen al die arme rijke Zuidelijke Nederlanders opvingen? Die hebben we met open armen ontvangen en daarna hebben ze Amsterdam groot gemaakt voor ons. Of tijdens de Eerste Wereldoorlog? Toen hebben we maar liefst een miljoen Belgische vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Dat deden we toen ook maar gewoon. In 1949 kwamen driehonderdduizend Indonesiërs naar ons toe. Ook die zijn allemaal zonder morren opgenomen in de maatschappij.
Refugee_march_Hungary_2015-09-04_02-3
Nee hoor, we hebben wat mij betreft al genoeg gedaan. Die zestigduizend vluchtelingen per jaar kunnen we er echt niet bij hebben. Wij Nederlanders zijn bereid veel te doen voor onze medemensen, maar je moet ergens de grens kunnen trekken. Vol is vol. Dat moet mevrouw Merkel maar begrijpen. Nietwaar?

Afbeelding: vluchtelingenmars Hongarije, 4-09-2015. Bron: Wikimedia Commons